Odla din köksträdgård – praktik och planering

Plats Stockholm

Du lär dig grunden i att odla grönsaker och kryddväxter – hållbart och ekologiskt. Första tillfället ägnar vi åt teori med bland annat växtkunskap och odlingsplanering. Andra tillfället är mer praktiskt inriktat. Vi går då igenom bland annat jord, odlingstekniker och kompostering.

Boka nu

Kom igång och lär dig mer om ekologisk odling tillsammans med trädgårdsmästaren Annika Runnerstam. Hon ger en stabil grund till hur du odlar på ett hållbart sätt från sådd till skörd. I kursen läggs stort fokus på hur du odlar jorden för att få friska växter och en bra skörd. Du får på ett handfast sätt lära dig om jordförbättring, olika komposteringstekniker, växtföljd och att så och omskola.

Förkunskaper 

Du behöver inte ha några förkunskaper. 

Mål

Att kunna starta din egen odling av ätliga grödor på ett ekologiskt sätt.

Innehåll

Första tillfället:

  • Hur man designar och organiserar odlingen
  • Val av grödor
  • Direktsådd och förodling av olika växter
  • Samodling
  • Växtföljd
  • Odla på liten yta
  • Odla med lite tid
  • Hur förlänger du säsongen? 

Andra tillfället:

  • Tittar och känner på olika jordtyper och går igenom hur de hanteras
  • Jordförbättringstekniker t.ex. naturgödsel, bokashi, biokol, gödselvatten
  • Kompostering: genomgång av anläggning, skötsel och funktion
  • Anläggning av odlingsbäddar utan att gräva
  • Olika odlingstekniker, t.ex. täckodling
  • Skadedjur
  • Förodling – sådd, omskolning och utplantering
  • Vegetativ förökning

Studiematerial

Kursledarens eget studiematerial.

Kursledare

Annika Runnerstam är trädgårdsmästare med inriktning på ekologisk odling och entreprenörskap, utbildad på Skillebyholm. Hon brinner för att inspirera fler till att börja odla och har lång erfarenhet såväl från hemmaodling som professionell.

 

Kursledare

Annika Runnerstam

Annika Runnerstam är trädgårdsmästare med inriktning på ekologisk odling och entreprenörskap, utbildad på Skillebyholm. Hon brinner för att inspirera fler till att börja odla och har lång erfarenhet såväl från hemmaodling som professionell.

Hennes stora intresse för odling, miljö och hållbarhet fick henne att ta steget att byta karriär från civilingenjör till trädgårdsmästare. Hon driver två företag, Odla grönt Stockholm inriktat på trädgårdsdesign och skötsel med särskilt fokus på ätbar odling, och Odla Ätbart (www.odlaatbart.se) – en digital odlingshandbok med fokus på grönsaker och andra ätbara växter som hon utvecklat tillsammans med en kollega.

 Annika Runnerstam

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
13 mar 2025 - 20 mar 2025
Torsdag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
tor 13 mar 2025 kl 17:00-20:00
  • tor 20 mar 2025 kl 17:00 - 20:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
123272
Fåtal platser kvar
Pris
1775 kr