Fågelskådning – fältkurs, Råstasjön i vintertid. Gigi Sahlstrand

Plats Stockholm

I Råstasjön i Solna kalasar många fåglar på den fisk som serveras vintertid. Vattenspegeln hålls öppen med cirkulationspumpar vilket gör att många fåglar håller till här på vintern. Fågelguiden Gigi Sahlstrand ger kunskap om karaktärsdrag för artbestämning liksom grundläggande fågelkunskap.

Boka nu

Råstasjön erbjuder flera olika biotoper, vilket attraherar många olika arter. Sjön bjuder på en stor mängd fåglar i vattnet – änder, svanar, doppingar, sumphönor …. Den rödlistade brunanden brukar också kunna ses i sjön. Sjön fryser aldrig helt genom luftpumpar som håller delar öppen från is.  

Runt sjön finns en mängd tättingar som övervintrar. Det är inte ovanligt att få se och höra både gärdsmyg och rödhake mitt i vintern. Duvhöken ses oftast spana över sjön, kanske till och med kommer flygande över ens huvud. Har man tur kan man även få se den näpna mindre hackspetten och “barkbiten som rör sig”, det vill säga trädkryparen. Under vintern samlas Djurgårdens gråhägrar vid sjön – upp till 70 stycken är inte ovanligt att se.  De är roliga att studera i sin grå "luggslitna klädsel, stripiga hår och taniga ben", inte helt olika en avdankad rocksångare… Stannfåglar som bofink, gulsparv, nötväcka, nötskrika, mesar, siskor, hackspettar och andra bjuder på härliga närstudier vid sjöns fågelmatningar under vintern. En extra bonus är vattenrallen som brukar övervintra i sjökanten och som vi i bästa fall får se eller höra.

Upplägg

Vi går dryga kilometern på plan grusad gångväg. Det blir flera stopp utmed turen, fåglarna styr var vi stannar. Vi tar en paus för att äta vår medhavda fika/lunch. Vi avslutar med att ha en artgenomgång vad vi sett under turen; artlistor kommer att delas ut.

Vem kan gå?

Turen passar såväl nybörjare som mer erfarna skådare som är nyfikna på vinterlivet i Råstasjön. 

Samling och utrustning

Vi samlas vid ledaren eller ledarens bil på parkeringen bredvid Solna tenniscenters kortsida, mot Sjövägen. Ligger vid Råstasjöns nordvästra hörn. Buss 502 och 505 stannar utanför tennishallen. Möjlighet finns att låna kikare; kursledaren har med sig ett antal för utlåning.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands.

 

 

 

 

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Fotografi på Gigi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
8 dec 2024 - 8 dec 2024
Söndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
sön 8 dec 2024 kl 09:30-12:00
Studietimmar
4
Kurs-ID
118057
Pris
475 kr