Fågelskådning – vinterfåglar i Stockholms Ström. Gigi Sahlstrand

Plats Stockholm

Fågellivet vid Strömmen i Stockholm är fascinerande och skojigt att se. Med Kungliga slottet och Riksdagshuset som vacker fond kan vi bekvämt stå vid kajkanten och på Strömbron och iaktta skådespelet i vattnet. Vi skådar vidare mot Skeppsholmen.

Boka nu

Ända sedan 1930-talet har fåglarna matats vid Strömmen och det bedrivs en organiserad sjöfågelräkning sedan dess. Idag är det Norrmalms Trafikkontor som ansvarar för matningen. Vi studerar fågellivet och kursledaren Gigi Sahlstrand ger oss kunskap och berättar om fåglarnas säregenskaper och karaktärer. Fåglarna känner de flesta av oss igen – desto roligare att få mer förståelse om beteenden och annat.
Med fågelmat, som ledaren tar med, kan vi skapa lite extra aktivitet om skrattmåsarna i sin vackra vinterdräkt är på hugget! Var beredd med kameran! När vi sett oss mätta på fågellivet i Strömmen går vi längs kajkanten mot Skeppsholmen. Vi spanar om vi ser någon ny art. 

Vem kan gå

Fältkursen passar såväl nybörjare som mer erfarna skådare som är nyfikna på vinterlivet i Strömmen.

Samling och utrustning

Text för samlingsplats anges i kallelsen. Vi avslutar på Skeppsholmen där vi fyller i artlistorna över vad vi hört och sett; ni får artlista på plats. Medtag matsäck och sittunderlag. Klä dig väl – vi står mycket still så ta en extra tröja. Du får mer detaljerad information före start direkt av ledaren. Ta med kikare - eller låna. Om du vill låna kikare, meddela kursledaren i god tid: gb@fagelguidning.se 

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands.

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Fotografi på Gigi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
7 dec 2024 - 7 dec 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 7 dec 2024 kl 09:30-12:00
Studietimmar
4
Kurs-ID
118058
Pris
475 kr