Sandemar ligger på vägen ut mot Dalarö. Vårt huvudfokus är att lära oss artbestämma fåglar. Du får mycket kunskap om fåglars utseende, kännetecken, beteenden och karaktärsdrag, liksom hur man artbestämmer på avstånd och i flykt. Du får uppleva det sköna i att vara i naturen och ta del av fågellivet där och då. Gigi Sahlstrand är vår kursledare och fågelguide. Vi sammanfattar vad vi hört och sett och fyller i artlistan som du får på plats, innan vi skiljs åt.
Tips!
Om du önskar mer teoretisk kunskap om fåglar kan du inleda med kursen, den 20/8 [länk kommer]
Vem kan gå
Turen passar nybörjare, men du som är mer erfaren skådare har också behållning av kursen och den initierade guidningen.
Utrustning och lån av kikare
Medtag fika och lunchmatsäck och klä dig väl; tag med en extra tröja eller halsduk, vi står mycket still. Samlingsplats skickas ut någon dag före kursstart.
Möjlighet att låna kikare; kursledaren har med sig ett antal för utlåning.
Samåkning
Samåkning brukar kunna arrangeras, anmäl intresse i god tid till gb@fagelguidning.se om du vill åka med eller om du kan ta medpassagerare. Bensinkostnad delas och swishas till föraren.
Upplägg
Vi går dryga kilometern på plan grusad gångväg och på en spång. Det blir flera stopp utmed turen, fåglarna styr var vi stannar. Vi tar en paus för att äta vår medhavda matsäck medan vi fortsätter spana fågel. Vi avslutar på samma ställe som vi startar och fyller i artlistorna över vad vi hört och sett.
Samling
Samlingsplats anges i kallelsen eller i mejl direkt från ledaren några dar före kursstart.
Kursledaren
Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands.
Kursledare
Gigi Sahlstrand
”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”
År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.
I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.
Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm