Förkunskaper
Det här är en kurs för dig som har läst svenska B1 del 2 eller på annat sätt fått motsvarande svenskkunskaper. Du kan redan förstå fraser som rör personliga förhållanden, föra korta samtal och på ett enkelt sätt beskriva dig själv, din familj och ditt arbete. Gör ett nivåtest online innan du bokar dig.
Mål
Läser du på eftermiddag/kväll består nivå B1 av tre delkurser så efter denna kurs är du klar med nivå B1 enligt Europarådets referensram för språk. Har du uppnått hela nivå B1 kan du oförberedd delta i vardagliga samtal på svenska, länka ihop fraser och förklara dina åsikter.
Kursinnehåll
I den kursen lär du dig att bli säkrare i vardagliga situationer och föra mer komplexa samtal. Du lär dig att förklara dina åsikter och berätta om dina drömmar och förhoppningar. På kursen får du lära dig:
- förstå tydligt standardspråk
- samtala om familj och arbete
- berätta om drömmar, förhoppningar och mål
- ge skäl och förklaringar till dina åsikter
Kursupplägg
Undervisningen sker huvudsakligen på svenska och fokus ligger på muntlig kommunikation.
Vi utgår från praktiska situationer och arbetar med par- och gruppövningar, hörförståelse och konversation. Du utvecklar din språkfärdighet genom att läsa olika slags texter, till exempel tidningstexter och lättlästa romaner, och arbeta med presentationer.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Räkna med några timmars hemarbete mellan kurstillfällena.
Kurslitteratur
Rivstart B1+B2 (Paula Levy Scherrer, Karl Lindemalm, 2015 års upplaga (text och övningsbok). I den här kursen läser vi normalt kapitel 7-9, men det kan variera lite beroende på gruppen.
Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen.
Lärare
Din lärare har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.
Fortsättning
Vill du gå en fortsättningskurs direkt efter den här kursen, då väljer du "Svenska B2 del 1" nästa gång du bokar.
Kursledare
Martin Fridlizius
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg