Hos oss får du möjligheten att studera i din egen takt under den angivna studietiden. Oavsett om du vill kombinera studier med arbete, familj, träning eller andra intressen erbjuder våra flexibla kurser en perfekt lösning med tillgång till vår utbildningsplattform 24/7.
Med engagerade lärare och beprövad digital plattform säkerställer du att du får den bästa utbildningen på internet var du än befinner dig.
Gör ditt val av gymnasiekurs till något extra och börja din resa mot framtiden hos oss!
Boka en av våra distanskurser idag och upptäck friheten och möjligheterna med distansutbildning.
Gymnasiepoäng
100p
Förkunskaper
Kursen bygger på grundskolans kunskaper eller motsvarande.
Centralt innehåll
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i samtal och diskussioner. Deltagande i samtal och diskussioner, där språk, innehåll och disposition anpassats till ämne, syfte, situation och mottagare, och där argument används för att tydliggöra egna åsikter och bemöta andras argument.
- Skriftlig framställning av texter för kommunikation och reflektion. Strategier för att skriva olika typer av texter som är anpassade efter ämne, syfte, situation och mottagare. Textuppbyggnad, textmönster och språkliga drag i framför allt berättande, beskrivande och argumenterande texter. Referat- och citatteknik samt hänvisningar till olika källor.
- Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer.
- Läsning av och samtal om texter som används i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
- Läsning av och samtal om modern skönlitteratur författad av såväl kvinnor som män som ger inblick i olika kulturer, allmänmänskliga teman och svenska referensramar.
- Språklig variation i Sverige och i det svenska språket, med tonvikt på hur språkvariationen hänger samman med till exempel ursprung och bostadsort, ålder, kön och social bakgrund. Attityder till språklig variation. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt talat och skrivet språk.
- Jämförelse mellan svenska språket och elevens modersmål.
- Reflektion över språkinlärning, med tonvikt på hur muntliga situationer och texter kan användas för att bygga upp ordförrådet och utveckla språket.
Betyg
Om en juridisk person (en organisation/företag men inte s.k. enskild firma) beställer och betalar för kursen ingår möjligheten att genomföra ett slutprov till betyg för en tilläggskostnad. Elever som läser mot betyg ska i samband med anmälan skicka in personbevis och kopia på gymnasiebetyg (eller liknande). Den juridiska personen ska skicka in en s.k. "Betygsbeställning" som man kan ladda ner från vår hemsida: Betygsbeställning
Övriga deltagare kan ansöka om prövning hos Vuxenutbildningen i en kommun och på så sätt erhålla betyg. Kontakta Vuxenutbildningen i lämplig kommun för mer information.
Nationella prov
Efter 2022.01.01. skall, enligt skollagen, Nationella prov genomföras i vissa kurser (se Förordning 2011:1108, kap. 4, § 10 – 10c). Proven går ännu inte att genomföra digitalt och måste därför genomföras i någon av Folkuniversitetets lokaler i Trollhättan/Göteborg. Tidpunkt och plats meddelas av administrationen.
Kurslitteratur
Se allmänna litteraturlista på vår hemsida: Kurslitteratur
Kostnad
4490 kr inkl. moms. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkommer.
Övrigt
Kursen startar när betalningen av kursavgiften är registrerad hos oss. Från kursstart har du 20 veckor på dig att avsluta kursen. Se FAQ för svar på de vanligaste frågorna.