Tolkning: utveckla din talade grammatik

Plats Distans

Nu erbjuder vi denna populära kurs med Karin Eriksson igen. Jobbar du som tolk och vill utveckla grammatiken i din talade svenska? Varmt välkommen på en distanskurs för just dig!

Boka nu

Detta är en kurs för dig som jobbar som tolk och som vill utveckla grammatiken i din talade svenska för att kunna tolka med större exakthet. Det är också bra förberedelse inför auktorisationsprov eller antagning till grundutbildningen. 


Under träffarna varvas föreläsningar med gemensamma övningar och övningar i mindre grupper som behandlar det som föreläsningen tagit upp. Aktivt deltagande krävs. 

Kursens upplägg

Kursen omfattar åtta träffar, á 2 h och 15 min, samt visst hemarbete. Den genomförs av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund och finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola. 

Hela kursen ges över plattformen Teams. Du måste därför ha tillgång till dator eller platta med stabil internetuppkoppling

För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande under uppstartsträffen och totalt minst 6 av 8 träffar, och deltar aktivt i undervisningen. 

Behörighetskrav

För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och skall kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare om vi efterfrågar detta. Om kursen blir full kan vi komma att använda detta för att avgöra vem som får plats. 

Bokning och betalning 

När du bokar kursen väljer du betalsätt, och betalar kursen direkt eller inom 14 dagar. Om du avbeställer kursen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till återbetalning av kursavgiften, med avdrag för 100 kr i administrativ avgift. Vi önskar att du avbokar så snart som möjligt vid förhinder, så vi har möjlighet att kalla reserver. 
 
Många tolkförmedlingar ersätter kursavgifter i efterhand mot uppvisande av kvitto och intyg. Välj iså fall betalsätt via faktura. Om du väljer att betala med Swish kan du INTE få kvitto. 

Mål

Efter avslutad kurs ska du ha fått en fördjupad förmåga att förstå och tala svenska, med avseende på grammatiska teman som ordföljd, bindeord och ordförråd/uttryck. Du har också fått en fördjupad förståelse för dina egna utvecklingsområden, och kunskap om resurser du kan jobba med för att fortsätta utvecklas.  

Huvudsakligt kursinnehåll 

-    Korrekt tempusanvändning
-    Prepositioner
-    Partikelverb
-    Pronomen
-    Particip 
-    Sammansättningar
-    Satsstruktur
-    Textbindning
-    Prosodi
-    Språkliga uttryck relevanta i tolksammanhang
-    Exempel på vanliga ”fällor” där missförstånd ofta sker
-    Kunskap om hur den studerande själv kan öva och utveckla sin talade svenska
-    Orientering kring externa hjälpmedel, digitala resurser för att utveckla sin svenska

Vi rekommenderar att du köper boken Form i Fokus C (Folkuniversitetets förlag) som övningsmaterial. 

Kursledare

Kursen leds av Karin Eriksson, som är utbildad journalist, har undervisat svenska, är svenskbedömare på grundutbildningen till kontakttolk och som bland annat frilansar som översättare. 

Kontakt

Vid frågor eller bokningsproblem, mejla till ostersund@folkuniversitetet.se så hör vi av oss! 


Varmt välkommen!

Kursledare

Karin Eriksson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Östersund

ostersund@folkuniversitetet.se

Kursperiod
3 sep 2024 - 22 okt 2024
Tisdag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
tis 3 sep 2024 kl 18:30-20:45
  • tis 10 sep 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 17 sep 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 24 sep 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 1 okt 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 8 okt 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 15 okt 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 22 okt 2024 kl 18:30 - 20:45
Studietimmar
24
Kurs-ID
502414
Pris
300 kr