Kursen vänder sig till dig som ska göra den skriftliga delen av Kammarkollegiets auktorisationsprov (AT). Syftet är att öka deltagarnas insikt om vilka kunskaper som krävs för att klara delmomentet Språkfärdighet, genom att träna deltagarna att strategiskt läsa och analysera texter liknande dem som ingår i provet.
Kursen omfattar 20 klocktimmar. Den genomförs som en helgkurs av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund, men äger rum på plats på Folkuniversitetet i Stockholm, och finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola.
Du står själv för ev. resa, boende och mat.
Kursinnehåll
I denna kurs tar vi bland annat upp:
- Fokus ligger på de moment som testas i provet, dvs. grammatik, ordförråd och textbindning, genom att titta på hur texter av ungefär samma svårighetsgrad som Kammarkollegiets prov är uppbyggda och hur de olika elementen är bundna till varandra strukturellt men även grammatiskt.
- Uppmärksamhet ägnas också åt alternativfrågorna i Språkfärdighetsprovet, hur dessa ser ut och hur man undersöker dem för att komma fram till vilket alternativ som bör vara rätt svar. Under arbetet återaktiveras deltagarnas grammatik-, ordbildning- och fraseologikunskaper.
Arbetsmaterialet utgörs av texter från olika myndigheters och organisationers webbsidor.
Kursupplägg
Kursen är förlagd till Folkuniversitetets lokaler i Stockholm och består av en helg på plats och en uppföljande kvällsträff via Teams. Träffarna innehåller föreläsningar, praktiska övningar och genomgångar med diskussioner om möjliga översättningar till det egna språket. I kursen ingår även övningsuppgifter att göra som eget arbete utöver de lärarledda träffarna.
För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande och aktivt deltagande minst 80 % av utbildningstiden.
Kursledare
Kursen leds av Bengt Unde, svensklärare med lång erfarenhet av undervisning på tolkutbildningen.
Behörighetskrav
För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och skall kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare om vi efterfrågar detta. Du kan också vara studerande på grundutbildningen till kontakttolk. Om kursen blir full kan vi komma att använda detta för att avgöra vem som får plats.
För deltagande i kursen krävs mycket goda kunskaper i svenska.
Bokning och betalning
När du bokar kursen väljer du betalsätt, och betalar kursen direkt eller inom 14 dagar. Om du avbeställer kursen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till återbetalning av kursavgiften med avdrag för 100 kr i administrativ avgift. Vid förhinder önskar vi att du avbokar så snart som möjligt, så vi har möjlighet att kalla reserver. Mer om anmälningsvillkor finns att läsa under ”Om Folkuniversitetet” här på hemsidan.
Flera tolkförmedlingar ersätter kursavgifter i efterhand mot uppvisande av kvitto och intyg. Välj iså fall betalsätt via faktura. Om du väljer att betala med Swish kan du INTE få kvitto.
Kontakt
Vid frågor eller bokningsproblem, mejla till ostersund@folkuniversitetet.se
Varmt välkommen!
Kursledare
Bengt Unde
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Östersund