Kompositionslinjen
Kompositionslinjen på Gotlands Tonsättarskola är utbildningen för dig som har en stark ambition att komponera musik och vill utveckla din egen musikaliska röst.
Ansök nu Öppnas i ett nytt fönster- Omfattning
- 2 år
- Studietakt
- Heltid
- Antal platser
- 23
- Årsavgift
- 38.000 kr
- Studiemedel
- Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.
Målgrupp
Du som önskar en förberedande utbildning med siktet på att söka till Musikhögskolan eller du som redan är verksam musiker och vill utveckla ditt musikskrivande.
Profil
Komposition genomsyrar all undervisning och bedrivs individuellt. Denna undervisning tillsammans med Kompositionsseminariet fungerar som ett slags nav i utbildningen. Till detta kommer det vi kallar kärnämnen som utgår från en traditionell västerländsk konstmusikprofil: notation, gehör, instrumentation, kompositionsteknik, estetik/analys etc. Mera samtida tillskott är ämnen som elektroakustisk musik och liveelektronik.
Undervisningen
I kompositionsämnet ges individuella lektioner med en av lärarna och varje vecka är det även ett seminarium om samtida konstmusik. Varje studerande disponerar elva individuella lektioner per år. Varje vecka ges också möjlighet till ytterligare kompositionsresurs för någon av skolans lärare.
Varje studerande arbetar med kompositioner inom olika kompositionsprojekt på skolan. Skolan samarbetar sedan länge med Gotlandsmusiken och Musikkonservatoriet Falun, samt med spetsensembler för samtida musik. Typiskt för ett kompositionsprojekt är, att resultatet av de individuella lektionerna testas under workshops. De musiker som slutligen kommer att framföra musiken på konsert bjuds in och deltar i den konstnärliga processen.
Utbildningsmål
Målet med utbildningen är att ge varje studerande tillräcklig hantverkskunnande och konstnärliga utmaningar för att hen ska kunna utveckla sin egen personliga, musikaliska röst. Varje studerande förväntas skapa minst en komposition per år som kan framföras under den årliga festivalen Ljudvågor.