CAD för VA, Distans/Umeå

Yrkeshögskola - kurs Umeå

Vill du arbeta med tekniska ritningar för VA-projekt? Den här kursen ger dig de praktiska kunskaperna du behöver i Autodesk Civil 3D för att skapa och anpassa rörsystem, terrängmodeller och andra strukturer. Kursen erbjuds på distans via Folkuniversitetet i Umeå med möjlighet till CSN-stöd.

Ansök nu Öppnas i ett nytt fönster
Sista ansökningsdatum
2024-12-20
Utbildningsstart
2025-01-27
Omfattning
45 YH-poäng, 9 veckor
Studietakt
Heltid, 100%
Antal platser
8

Efter utbildningen kan du arbeta som

  • CAD-projektör
  • VA-projektör
  • Teknisk designer
  • CAD-ritare inom VA och infrastruktur

Studiemedel

Utbildningen lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och berättigar till studiemedel från CSN.

Arbetsmarknad

Efter avslutad kurs kan du arbeta i roller som CAD-projektör, VA-projektör, teknisk designer eller CAD-ritare inom VA och infrastruktur. Du kan arbeta med att skapa och modifiera ritningar för vatten- och avloppssystem samt mark- och terrängmodeller i program som Autodesk Civil 3D, vilket är vanligt inom kommuner, konsultföretag, entreprenadföretag och ingenjörsbyråer.

Andra möjliga roller kan inkludera tekniker eller ingenjör inom samhällsbyggnad, där färdigheter i att producera bygghandlingar och tekniska specifikationer för VA-projekt är eftertraktade.

Kursen sker i tätt samarbete med aktörer inom branschen.

Kursens mål

Syftet med kursen är att ge praktiska kunskaper i Autodesk Civil 3D för VA-projekt, så att du kan skapa tekniska ritningar och bygghandlingar. Målet är att du ska kunna designa och modifiera rörsystem, terrängmodeller och linjära strukturer samt hantera georeferenser och projektdokumentation.

Om kursen

Denna kurs är en del i programmet VA-projektör.

Kursen ger praktiska kunskaper i Autodesk Civil 3D för VA-projekt, med fokus på att skapa och justera rörsystem, terrängmodeller och linjära strukturer. Du lär dig hantera polylines för terräng, georeferenser, projektdokumentation och att producera byggunderlag.

Efter kursen kan du justera rörsystem (som lutning och längd), använda CogoPoints för placering, hantera block (inklusive Svenskt Vatten P109), samt skapa schaktkorridorer och featurelines för markförändringar. Du får också erfarenhet av viewports för layout i paper space och model space, att skapa anpassade mallar samt organisera lager enligt standarder.

Kursen utvecklar även färdigheter i CAD-arbete för att producera VA-specifika bygghandlingar, inklusive datadelning genom data shortcuts och plot styles-anpassning för presentationer och utskrifter.

Målgrupp

Kursen riktar sig främst till dig som vill arbeta med VA-projekt (vatten- och avloppssystem) inom exempelvis samhällsbyggnad, infrastruktur eller teknisk design. Den riktar sig särskilt till tekniker, ingenjörer och projektörer som behöver kompetens inom Autodesk Civil 3D för att skapa tekniska ritningar och bygghandlingar som används i VA-projekt.

Kursens upplägg

Kursen ges på helfart 100% dagtid, med totalt 135 lärarledda timmar under kursens gång (föreläsningarna spelas in och går att ta del av i efterhand).

Inför starten

För att genomföra kursen behöver du en dator med följande systemkrav: 
System requirements for Autodesk Civil 3D 2025

Du behöver även ha webbkamera, headset och en uppkoppling med bra kapacitet.

Behörighet

Du har grundläggande behörighet om du uppfyller något av nedanstående punkter och har minst godkänt betyg i följande ämnen: Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, Matematik 2

  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående. Observera att du som har icke-nordiska gymnasiebetyg måste ansöka om ett utlåtande från UHR - Universitets- och högskolerådet. Deras bedömning kan ta tid att utföra, så se till att vara ute i mycket god tid. Bedömning av utländsk utbildning. 
  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
  • Du kan styrka din behörighet genom att åberopa reell kompetens.

Reell kompetens

Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa så kallad reell kompetens. Det innebär att du bevisar att du har kunskaper som motsvarar de behörighetskrav som ställs. Du kan till exempel ha skaffat dem genom arbetslivserfarenhet. Om du åberopar reell kompetens ska du alltid fylla i och skicka med en kompetenskartläggning med eventuella bilagor.

Antagningsprocess

När du har lämnat in din ansökan gör vi en bedömning om du uppfyller kraven för grundläggande behörighet. Om något saknas eller är oklart kommer vi att kontakta dig. Därför är det viktigt att du håller koll på din inkorg och öppnar alla mejl från yh-antagningen.se.

  • Om det är fler sökande än platser blir du kallad till ett skriftligt urvalsprov.
  • I början av januari får du ditt antagningsbesked på yh-antagningen.se. Obs! Du har bara några få dagar på dig att tacka ja till din plats, annars förlorar du den.
  • Om du tackar ja till din plats ses vi på det digitala uppropet den 27:e januari.

 

Har du frågor?

Kontakta Yrkeshögskola Umeå

Skicka e-post till Yrkeshögskola Umeå yhumea@folkuniversitetet.se