Styr- och reglerteknik, Distans/Umeå

Yrkeshögskola - kurs Distans

Fördjupa dina kunskaper inom styr- och reglerteknik och bli en nyckelperson inom fastighets- och tekniksektorn. Du kommer lära dig att optimera system för inomhusklimat, energianvändning och byggnadsautomation. Kursen ingår i yrkeshögskoleprogrammet Drift och fastighetstekniker och erbjuds på distans via Folkuniversitetet i Umeå med möjlighet till CSN-stöd.

Ansök nu Öppnas i ett nytt fönster
Sista ansökningsdatum
2025-01-02
Utbildningsstart
2025-02-10
Omfattning
30 YH-poäng, 6 veckor
Studietakt
Heltid
Antal platser
6

Efter utbildningen kan du arbeta som

  • Fastighetstekniker
  • Drifttekniker
  • Automations- eller styrtekniker
  • Energioptimerare
  • Teknisk förvaltare

Studiemedel

Kursen är avgiftsfri, lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och berättigar till studiemedel från CSN.

Arbetsmarknad

Efter avslutad kurs kan man arbeta inom flera yrkesroller, främst inom fastighets- och tekniksektorn. Exempel på yrken inkluderar fastighetstekniker, drifttekniker, automations- eller styrtekniker, energioptimerare eller teknisk förvaltare.
Kursen sker i tätt samarbete med aktörer inom fastighetsbranschen.

Kursens mål

Efter avslutad kurs kommer du att ha kompetens att driva fastighetsanläggningar på ett energieffektivt sätt och ha färdigheter i rondering och tillsyn av styr- och regleranläggningar.

Om kursen

Denna kurs är en del i programmet Drift och fastighetstekniker.

Kursen Styr- och reglerteknik (30 YHP) ger kunskap om uppbyggnad och komponenter i styr- och reglertekniska system inom fastighetsområdet. Fokus ligger på att optimera effekt och energianvändning samt inneklimat.

Kursen behandlar grunderna i styr- och reglerteknik, inklusive regulatorer, reglerprodukter som ventiler och givare, samt installation av system med skåplayout och kretsscheman. Byggnadsautomation och system som DUC/PLC, SCADA och datakommunikation ingår också.

Målgrupp

Kursen riktar sig främst till yrkesverksamma i fastighetsbranschen eller studerande som är intresserade av fastighetsteknik och automation. Den är relevant för personer som arbetar eller vill arbeta med drift, underhåll och optimering av fastighetsanläggningar. Kursen passar också de som vill specialisera sig inom styr- och reglerteknik, särskilt inom områden som energieffektivisering och byggnadsautomation.

Kursens upplägg

Du läser kursen på helfart 100% dagtid, med totalt 72 lärarledda timmar under kursens gång (föreläsningarna spelas in och går att ta del av i efterhand).

 

Behörighet

Du har grundläggande behörighet om du uppfyller något av nedanstående punkter och har minst godkänt betyg i följande ämnen: Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, Matematik 2

  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående. Observera att du som har icke-nordiska gymnasiebetyg måste ansöka om ett utlåtande från UHR - Universitets- och högskolerådet. Deras bedömning kan ta tid att utföra, så se till att vara ute i mycket god tid. Bedömning av utländsk utbildning. 
  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
  • Du kan styrka din behörighet genom att åberopa reell kompetens.

Reell kompetens

Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa så kallad reell kompetens. Det innebär att du bevisar att du har kunskaper som motsvarar de behörighetskrav som ställs. Du kan till exempel ha skaffat dem genom arbetslivserfarenhet. Om du åberopar reell kompetens ska du alltid fylla i och skicka med en kompetenskartläggning med eventuella bilagor.

Antagningsprocess

När du har lämnat in din ansökan gör vi en bedömning om du uppfyller kraven för grundläggande behörighet. Om något saknas eller är oklart kommer vi att kontakta dig. Därför är det viktigt att du håller koll på din inkorg och öppnar alla mejl från yh-antagningen.se.

  • Om det är fler sökande än platser blir du kallad till ett skriftligt urvalsprov.
  • I januari får du ditt antagningsbesked på yh-antagningen.se. Obs! Du har bara några få dagar på dig att tacka ja till din plats, annars förlorar du den.
  • Om du tackar ja till din plats ses vi på det digitala uppropet den 10:e februari.

 

Har du frågor?

Kontakta Yrkeshögskola Umeå

yhumea@folkuniversitetet.se

Har du frågor?

Kontakta Yrkeshögskola Umeå

Skicka e-post till Yrkeshögskola Umeå yhumea@folkuniversitetet.se