Teknikinformatör, distans
Bli det du läser. Gå en YH-utbildning till Teknikinformatör på Folkuniversitetet. Arbetslivet behöver dig!
Intresseanmälan- Omfattning
- 230 YH-poäng
- Studietakt
- Heltid, 1 år
- Antal platser
- 35
- Antal veckor LIA
- 10
Efter utbildningen kan du arbeta som
- Informationsdesigner
- Informationsutvecklare
- Teknikinformatör
- Teknisk kommunikatör
- Teknisk redaktör
- Teknisk skribent
Studiemedel
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
Förväntad start augusti 2025.
Vill du jobba med att förklara hur ny teknik ska användas på rätt sätt? Gå Folkuniversitetets YH-utbildning till Teknikinformatör!
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Efterfrågan på välutbildade teknikinformatörer är stor och många svenska industri-, it- och konsultföretag har svårt att hitta personer med rätt kompetens. Det behövs fler teknikinformatörer som tar fram och utvecklar manualer, beskrivningar och information om olika typer av tekniska produkter och tjänster vi använder dagligen eller mer sällan utifrån vem som ska använda produkten, hur den ska användas och när den ska användas. Du kan arbeta både som anställd eller som konsult och många gånger arbetar du med kunder över hela världen då dagens teknik är gränslös och ska kunna vara tillgänglig för så många som möjligt.
Vad får du lära dig?
Utbildningen varvar teori och praktik där du får lära dig hur information struktureras och visualiseras med hjälp av olika program och system, till exempel Illustrator och XML. Du kommer också få lära dig topic-based writing som gör att man kan återanvända texter för olika medier. Eftersom manualer och instruktioner används över hela världen får du även lära dig teknisk engelska samt gällande regelverk och säkerhet du behöver kunna förhålla dig till. Du kommer också att vara ute på praktik där du jobbar med skarpa projekt tillsammans med din handledare på ett företag eller i en organisation.
Kurser
- Introduktion för teknikinformatörer
- Teknikinformatörsrollen och skrivande
- Informationshantering, topic-baserad dokumentation och kvalitet
- Regelverk och säkerhet
- Informativ illustration
- Teknisk engelska
- Informationsdesign och verktyg
- XML: teori och verktyg
- Lärande i arbete (LIA 1)
- Examensarbete
Studieupplägg
Utbildningen är på heltid och genomförs på distans med sammanlagt 3 träffar på plats i Göteborg. Under veckorna är det schemalagda lektioner, planerad handledningstid samt tid för att arbeta med enskilda uppgifter och grupplärande. Du har alltså frihet att studera var du vill och i viss mån även när du vill under förutsättning att du tar aktiv del av kommunikationen från såväl klasskamrater som kurslärare och planerar dina studier så att du hänger med i lärandet.
Lärande i arbete – LIA
Lärande i arbete (LIA) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Utbildningen har en LIA-kurs,10 veckor, på heltid. Under LIA-perioden tränar du på din framtida yrkesroll och får kontakter som leder till jobb.
Behörighet och urval
För att vara behörig till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och den särskilda behörigheten Engelska 6, Teknik 1, samt svenska 2. Vi planerar för att erbjuda de sökande som saknar den särskilda behörigheten att ansöka till en behörighetsgivande förutbildning (BFU) som ger de kunskaper i engelska, svenska och teknik som behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Mer information om hur du ansöker till BFU får du när du lämnat in en ansökan till Teknikinformatör och är målgrupp för BFU:n.
Läs mer om behörighet och urval
Samarbete med arbetslivet
Utbildningen utformas och genomförs i nära samarbete med:
- AFRY
- Combitech AB
- Condesign Devarion AB
- ELE
- Etteplan
- Expertinfo
- Infotiv
- PREKAM
- Screentech
- Semcon
- Sigma Technology Information AB
Har du frågor?
Kontakta Malin Högeteg, utbildningsledare
Skicka e-post till Malin Högeteg, utbildningsledare malin.hogeteg@folkuniversitetet.se
Ring Malin Högeteg, utbildningsledare på nummer 031-352 66 06