Skrivarlinjen
Vill du prova på olika sorters skrivande och förbereda dig för ett yrkesliv inom litterär text? Skrivarlinjen ger dig en unik bredd av olika litterära områden. I en kreativ miljö får du under ett år öka din litterära medvetenhet, utveckla det egna skrivandet i gemenskap med andra och lära dig analysera både dina egna och andras texter. Under utbildningen ägnar du dig åt workshops, textsamtal, skrivövningar och föreläsningar ledda av yrkesverksamma författare, möter branschrepresentanter och läser upp dina texter på Stockholms litterära scener.
Ansök nu- Omfattning
- Heltid. HT25-VT26: 8 sep 2025 – 12 jun 2026
- Studiemedel
- Utbildningen är avgiftsbelagd, studiemedelsberättigad och merkostnadslån för avgiften kan sökas från CSN.
Kontakta oss
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på skoladmin@folkuniversitetet.se.
Läs också mer om avgift och CSN här.
Om Skrivarlinjen
Skrivarlinjen är en studiemedelsberättigande utbildning som vänder sig till dig som under ett år vill ägna dig åt skrivande på heltid.
Skrivarlinjen är unik genom sin bredd. Hos oss undervisar yrkesverksamma författare inom en mängd olika litterära områden; allt från poesi och bilderbok till dramatik och filmmanus. Under ditt läsår kommer du att få möta en rad olika lärare och prova på att skriva och läsa inom mängder av litterära fält.
Alla kurser ger dig som studerande både teoretiska och hantverksmässiga kunskaper för att du ska kunna hitta just din litterära nisch. Under utbildningen arbetar vi med att skapa en förståelse för litteraturens olika uttryck, för förhållandet mellan litteratur och det samhälle den existerar i och olika delar av litteraturbranschen. Se kursplaner för samtliga kurser på utbildningen till höger under “samlad information”.
Skrivarlinjens huvudlärare är författaren och kulturskribenten Zara Kjellner. Bland de andra lärarna på utbildningen finns bland andra Donia Saleh, Erik Lindman Mata, Hanna Johansson, Sophie Vukovic, Oskar Kroon och Rebecka Edgren Aldén.
Våra lokaler ligger i Kräftriket, intill Stockholms universitet vid Brunnsviken och är tillgänglighetsanpassade. Under utbildningen kommer du att befinna dig i en konstnärlig och kreativ miljö, tillsammans med husets övriga utbildningar inom konst, dans, konsthantverk, design och animation. Här har du möjlighet att samarbeta med studerande inom andra konstnärliga fält och möta många konstnärliga uttryck. Genom samarbeten med bland annat bibliotek ges du också möjlighet att läsa upp texter på scener i centrala Stockholm.
Utbildningen är på svenska, såväl i undervisningen som i deltagarnas texter. Enstaka textexempel på engelska kan förekomma.
Utbildningen innehåller
- Lärarledd tid på plats måndagar-onsdagar.
- Egen studietid med skrivande och läsande torsdagar-fredagar.
- Viss undervisning kvällstid i form av författarsamtal, uppläsningar och liknande.
- Föreläsningar och genomgångar, kortare skrivövningar, workshops och diskussioner.
- Längre uppgifter i både skrivande och läsande.
- Textsamtal i mindre grupper varje vecka, där du inom ramen för kursen ”Eget projekt” får respons på valfria texter som du arbetar med.
- Gästföreläsningar, studiebesök och samarbeten, liksom uppläsningskvällar och andra utåtriktade aktiviteter.
- En lärplattform (Learnpoint) där du tar del av schema, material, instuderingsuppgifter och nyheter relevanta för utbildningens kurser.
Ansökan och antagningskrav
För att vara behörig till utbildningen behöver du gymnasieexamen eller motsvarande. Du ansöker med ett personligt brev och ett praktiskt arbetsprov. Läs mer och ansök här.
Efter avslutad utbildning
Våra tidigare studerande arbetar efter studierna med text på olika sätt, t.ex.:
Romanförfattare, poet, dramatiker, narrative designer i spelbranschen, film- och TV-manusförfattare, manusutvecklare, lektör, redaktör, skrivpedagog, projektledare och korrekturläsare på tidskrifter och förlag, kritiker, kulturskribent, konstnär, dramaturg.
Tidigare studerande har studerat vidare på bland annat Stockholms Konstnärliga Högskola, Litterär gestaltning på Valand, Story Academy, Alma Manusutbildning samt studier i biblioteks- och informationsvetenskap, förlagskunskap, litteraturvetenskap och estetik på universitet och högskola.
Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.
Med reservation för ändringar.