FAQ - Svenska som främmande språk

Vanliga frågor om att studera svenska som främmande språk.

Sfi, man och kvinna ler

1. Behöver jag ett personnummer för att gå en kurs i svenska på Folkuniversitetet?

Nej, du behöver inte ha ett svenskt personnummer för att gå en "öppen" kurs i svenska (avgiftsbelagda kurser). Men du kan behöva ett visum, beroende på vilket land du kommer från (se fråga 2).
Om du vill gå på "SFI" (avgiftsfri svenska för invandrare) måste du ha ett svenskt personnummer.

2. Hur gör jag om jag behöver visum för att studera språk i Sverige?

Du kontaktar Sveriges ambassad i ditt land.
Du kan också läsa om visum och uppehållstillstånd på Studyinsweden.se

3. Vilken nivå skall jag välja?

Vi använder Europarådets skala från A1 nybörjare till C2.
Om du inte är nybörjare bör du  göra ett språktest innan du bokar dig på en kurs.

Observera att en kurs inte är en nivå. Då våra kurser ofta bara är några veckor långa, är varje nivå uppdelad i flera delkurser. Om du upptäcker när du börjat en kurs att den blev för lätt eller för svår, kontakta Folkuniversitetet på din ort – ofta kan du byta till en annan grupp och nivå inom några dagar.

4. Hur länge måste jag studera för att lära mig svenska?

Det beror på vad du har för mål, hur intensivt du studerar och hur mycket du använder svenskan praktiskt utanför lektionerna. Studietiden kan också variera beroende på din tidigare utbildnings- och språkbakgrund. Det är viktigt att du kommer in på rätt nivå. 
Mer information om språktest.

5. Får jag intyg/betyg?

När du har avslutat din kurs, kan du beställa ett kursintyg från Folkuniversitetet på din ort. Du får ett kursintyg om du varit närvarande minst 75 procent av lektionerna och du har betalat din kursavgift. Beställer du kursintyg för en tidigare termin kan det utgå en avgift för detta.

Vill du däremot ha ett officiellt betyg, kontakta Vuxenutbildningen i den kommun där du bor.

6. Hur betalar jag för kursen?

Du kan betala med kort när du bokar kursen på vår hemsida online eller betala mot faktura. Vi kan däremot inte ta emot kontant betalning i receptionen eller på våra kontor.

7. Ingår kurslitteratur i priset?

Kursböcker ingår inte i priset, om det inte speciellt står på kurssidan för en viss kurs. Vilken kursbok det blir på en kurs står antingen på hemsidan vid varje kurs eller så får du veta vilken bok du ska köpa när du får din kallelse. Hör med Folkuniversitetet på din ort om det kan finnas några rabatter.

8. När får jag kallelse till kursen?

Du får en kallelse cirka 1 vecka innan kursen startar.

9. Kan jag avboka/omboka min kurs och/eller vad händer om jag blir sjuk?

En bokning är alltid bindande, och om du av någon anledning inte kan eller vill gå kursen, måste du höra av dig till oss.

"Ombokning" är detsamma som "avbokning" och du hittar våra avbokningsvillkor här.

Om du under kursens gång måste vara frånvarande en kortare tid på grund av arbete eller sjukdom, kontakta läraren för att komma överens om vad du kan göra för att hänga med i kursen. Du kan normalt inte "ta igen" en enstaka lektion i en annan grupp.

10. Kan jag få privatlektioner?

Ja, det går bra. Vi kan skräddarsy lektioner för dig och en lärare eller för dig och en grupp på din arbetsplats. Kontakta Folkuniversitetet på din ort för planering och en offert. Priset kan variera på olika orter där Folkuniversitetet finns.

11. Vad gör jag om jag känner mig missnöjd med läraren eller undervisningen?

Om du är missnöjd är det är viktigt att du snarast talar med din lärare som kanske kan förändra något i undervisningen. Du kan också kontakta Folkuniversitetet på din ort med dina synpunkter. Om vi så snabbt som möjligt får veta vad som är fel kan vi hjälpas åt att lösa problemet.
 

Nybörjarkurser i svenska, nivå A1

Alla kurser i svenska, alla nivåer