Keramik
Vill du arbeta med keramik? På utbildningen Keramik får du möjlighet att arbeta med hantverket samtidigt som du utvecklar din konstnärliga och designmässiga process. Du får både formge och producera brukskeramik, skulptur och konceptuell konst, samtidigt som du utvecklar ditt konstnärliga uttryck genom friare tematiska gestaltningsprojekt. Utbildningen är studiemedelsberättigande och förbereder dig för vidare studier på högskola och är ett steg mot ett yrkesliv inom keramisk formgivning.
Ansök nu- Omfattning
- Heltid. HT25-VT26: 1 sep 2025 – 5 jun 2026
- Studiemedel
- Utbildningen är avgiftsbelagd, studiemedelsberättigad och merkostnadslån för avgiften kan sökas från CSN.
Kontakta oss
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på skoladmin@folkuniversitetet.se.
Läs också mer om avgift och CSN här.
Om Keramik
Utbildningen utgår ifrån ett konstnärligt och hantverksmässigt förhållningssätt till det keramiska materialet, där undervisningen växlar mellan kortare teoretiska och praktiska övningar som utvecklas till längre projekt. Projekten är utformade för att gradvis bli mer komplexa och ställa både tekniska och konstnärliga utmaningar. Du övar på att arbeta med hantverksmässiga tekniker i keramik, samtidigt som du utvecklar din kreativa process. Genom individuell handledning samt diskussioner och presentationer i grupp får du hjälp att reflektera över ditt arbete, tänka kritiskt och hitta nya sätt att utvecklas. Du deltar även i studiebesök av utställningar och verkstäder för att få en djupare förståelse för branschens utveckling och det konstnärliga fältet.
Utbildningens fyra kurser löper parallellt under året. Du arbetar i verkstaden tre dagar i veckan med olika moment inom kurserna Designprojekt och konstnärlig gestaltning och Hantverkstekniker, material- och verkstadskunskap. De övriga två dagarna kan bestå av uppgifter för egen studietid som utförs utanför skolans lokaler, exempelvis hemma, samt undervisning i kursen Färg och Form och Konst- och designhistoria i ändamålsenliga lokaler så som konstateljé, skulptursal, teorisal och aula. Under perioder kan det förekomma schemaändringar där veckodagarna med lärarledd undervisning ändras. Det är viktigt att vara beredd på att utbildningen kräver närvaro under alla vardagar.
Detta får du lära dig
- Drejning och beskickning
- Olika byggtekniker
- Framtagning av gipsformar för gjutning samt gjutning
- Glasyrlära
- Glasyr- och dekortekniker
- Materiallära och bränningstekniker och leråtervinning
- Personlig handledning av huvudlärare och gästlärare
- Att göra portfolio och digitala verktyg
- Skisstekniker, måleri och foto
- Utbildningens upplägg
- Lärarledd tid i studio måndagar, tisdagar och torsdagar. Här varvas föreläsningar och genomgångar med feedbacksamtal, övningar och självständigt arbete under handledning.
- Egen studietid främst (vissa) onsdagar och fredagar med längre och kortare uppgifter som du arbetar med på egen hand.
- Undervisning av yrkesverksamma lärare inom konst och design.
- Gästföreläsningar tillsammans med andra konstnärliga utbildningar.
- Portfolio. Dokumentation av ditt arbete som visar din konstnärliga utveckling.
- Redovisningar. Gruppredovisningar där du övar på att presentera och ge feedback på arbeten.
- Publika samarbeten. Projekt med andra konstnärliga utbildningar och externa aktörer samt medverkan på en gemensam Vinter- och
- Vårutställning i skolans lokaler.
Om våra lokaler i Gustavberg
Keramikutbildningens lokaler är belägna i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Lokalerna är varsamt renoverade med bevarade originalträdörrar och kaklet på väggarna är kvar från fabrikens tid. Här finns tre stora brännugnar, ett glasyrlabb, två stora ateljéer med fint ljus, flertalet drejskivor och stora arbetsbord ritade och snickrade speciellt för platsen. Utöver den blomstrande porslinsfabriken med sin snart 200-åriga historia finns här också Gustavsbergs porslinsmuseum runt hörnet och över 150 ateljéer med verksamma konsthantverkare, formgivare och konstnärer vägg i vägg med skolans lokaler.
Notera att undervisning utanför lokalerna i Gustavsberg förekommer i perioder, då främst i Folkuniversitetets nya lokaler i Kräftriket.
Ansökan och antagningskrav
För att vara behörig till utbildningen behöver du gymnasieexamen eller motsvarande. Du ansöker med betyg, personligt brev och praktiskt arbetsprov. Läs mer och ansök här.
Efter avslutad utbildning
Efter avslutad utbildning kan du söka dig vidare till högre utbildningar inom keramik eller vidare inom yrket genom en lärlingsutbildning alternativt fortsätta med eget arbete i någon form.
Högre utbildningar inom keramik finns bland annat på följande högskolor:
- Konstfack – Kandidatprogrammet Keramik och glas (Stockholm)
- HDK – Valand, Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Keramikkonst (Göteborg)
- KADK – Crafts in Glass and Ceramics (Köpenhamn)
- Göteborgs universitet – Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Keramikkonst
Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.
Med reservation för ändringar.