Särskild kurs: Framtidens entreprenörer

Vill du starta ett företag eller projekt med en flexibel och effektiv strategi? Denna kurs är utformad för framtidens entreprenörer. Den hjälper dig att förverkliga idéer med flexibla metoder. Genom att kunna fokusera, snabbt anpassa dig och utveckla affärsidéer stegvis kommer du att vara rustad att möta marknadens behov.

Blivande entreprenörer som deltar i entreprenörskursen

Till ansökan

Kursen riktar sig till dig som vill bli entreprenör, intraprenör eller projektledare. 

Kursens syfte

Efter att ha gått kursen för framtidens entreprenörer kommer du att ha verktygen som krävs för att bygga ett företag eller projekt med ett agilt och flexibelt tankesätt. Du lär dig att iterera din affärsidé, samla feedback tidigt och skapa värde för kunder utan onödiga insatser. Vi använder "Business Model Canvas" som grund i analyserna av både dina egna och andras affärsmodeller. Det ger dig en strukturerad metod för att förstå och utveckla din affärsidé.

Kursstart

Kursen startar den 13 januari 2025.

Utbildningens innehåll

Kursen är uppdelad i sex delmoment.

Iterativ idéutveckling

Vi fokuserar på snabb prototypframtagning och tidig validering av idéer. Du kommer att lära dig hur man tar fram en MVP (Minimum Viable Product) och att testa den med potentiella kunder för att snabbt få feedback.

Smidiga processer och en anpassningsbar affärsplan

Lär dig att bygga flexibla affärsmodeller som kan justeras efter marknadens skiftande behov. Fokus ligger på att skapa en skalbar och hållbar strategi genom agila planeringsmetoder och med Business Model Canvas som en central verktygslåda.

Flexibel projektledning

I det här momentet introduceras metoder som Scrum*. Du lär dig att bryta ner projekt i mindre hanterbara delar (sprintar), prioritera uppgifter och att leverera värde kontinuerligt.

* Scrum är en agil projektledningsmetod som används för att utveckla och leverera komplexa produkter på ett effektivt och strukturerat sätt. Den bygger på ett iterativt arbetssätt där teamet arbetar i korta cykler (sprintar), som vanligtvis är 2-4 veckor långa.

Guerillamarknadsföring

Guerillamarknadsföring är en kreativ och ofta överraskande form av marknadsföring. Målet är att skapa stort genomslag med begränsade resurser. I stället för att använda traditionella annonseringsmetoder bygger den på att överraska, engagera och lämna ett starkt intryck hos målgruppen. Den här strategin utnyttjar ofta oväntade platser, sociala situationer eller pop-up-evenemang för att skapa buzz (viral effekt) och sprida budskapet på ett minnesvärt sätt.

Kommunikationsstrategier och feedbackkultur

Utveckla dina färdigheter inom tydlig och effektiv kommunikation. Du kommer även att lära dig vikten av att bygga en stark feedbackloop, både inom ditt team och med kunder.

Organisationsteori och självledarskap

Här fokuserar vi på "Lean Management" och självorganiserande team. Du lär dig hur man optimerar arbetsflöden och eliminerar det som inte skapar värde i organisationen, samtidigt som du utvecklar ditt ledarskap.

Inriktningar: Entreprenör, Intraprenör eller Projektledare

Under kursen kommer du att välja en av tre inriktningar som bäst passar dina ambitioner och framtida mål: Entreprenör, Intraprenör eller Projektledare.

  • Entreprenör: För dig som vill starta och bygga ett eget företag, driva en affärsidé eller lansera en ny produkt eller tjänst på marknaden. Fokus ligger på att förstå marknadens behov, skapa en hållbar affärsmodell och använda agila principer för snabb och effektiv utveckling.
  • Intraprenör: För dig som vill driva innovation och förändring inom en befintlig organisation. Du får verktygen att utveckla nya projekt eller förbättra processer internt med hjälp av flexibla metoder och strategier som främjar intern tillväxt och kreativitet.
  • Projektledare: För dig som vill leda projekt med en agil och strukturerad metodik. Här lär du dig hur man planerar, genomför och levererar projekt effektivt, hanterar team och intressenter, och ser till att uppnå projektets mål inom utsatt tid och budget.

Varje inriktning bygger på samma kärnkunskaper men med anpassningar för att stödja specifika roller och mål. Det gör att du kan tillämpa det du lär dig direkt, oavsett om du vill starta eget, leda utvecklingsprojekt inom en organisation eller ta ansvar för att driva förändring och innovation i din framtida karriär.

Så går studierna till

Kursen är baserad på praktiskt arbete individuellt och i små, agila team där ni kontinuerligt utvärderar era framsteg och itererar era idéer. Vi uppmuntrar samarbete och gemensamt lärande i varje delmoment.

Samarbetspartners

Södra Folkhögskolan samarbetar med flera företag och organisationer, däribland Mindpark, Nyföretagarcentrum, E-commerce Park, Hetch och många fler för att erbjuda en verklighetsförankrad utbildning.

Avgift

Som kursdeltagare betalar du en materialavgift om 1 000 kronor per termin. Avgiften används för en del studiematerial, olycksfallsförsäkring, studiebesök, vissa läromedel, med mera.

Om du inte betalar materialavgiften kommer du behöva avsluta dina studier på skolan.

Till ansökan

Vill du veta mer? Kontakta oss! 

Dimitrij Aleshkov
dimitrij.aleshkov@sodrafolkhogskolanhbg.se
073 73 45 086

Ines Dzafic, studie- och yrkesvägledare
ines.dzafic@sodrafolkhogskolanhbg.se, 042-38 56 17