Samhällsvetenskapliga programmet - inriktning beteendevetenskap

På samhällsvetenskapliga programmet bjuder vi in många spännande gästföreläsare - allt från ungdomspolitiker till nationalekonomer, fackligt anställda och forskare för att bygga broar mellan samhället och skolan.

Samhällsvetenskapliga programmet, Einar Hansengymnasiet

När du börjar hos oss lär vi dig hur du lär dig på bästa sätt och du får konkreta studiestrategier om att studera hjärnsmart. Tidigt i årskurs ett åker vi också på ett studiebesök som har en tydlig koppling till programmets beteendeinriktning.

I årskurs två bär det av till Stockholm för att besöka riksdagen. Då gör vi även andra studiebesök som främst är förankrade i samhällskunskap, sociologi och psykologi. Förra året besökte vi bland annat Polismuseet, Armémuseet och Nobelmuseet. Under det andra året ordnar vi också en spännande och viktig ämnesintegrerad temadag om förintelsens offer. Sist lyssnade vi till Lea Gleitmans minnen av förintelsen.

Det tredje året läser du en specialiseringskurs som är inriktad på kriminologi för att lära dig använda kriminologiska teorier, fördjupa dig i rättsfall och vi besöker tingsrätten. Innan du lämnar gymnasiet åker vi till Humanist- och teologdagarna vid Lunds universitet för att lyssna på universitetsföreläsare. Läser du engelska tredje året har du möjlighet att ta ett Cambridgecertifikat.

Som en röd tråd under dina tre år löper konsten att göra din röst hörd och att övertyga. Att vara retoriskt skicklig är nära sammankopplat med att vara samhällsmedborgare. I retorik och i svenskan lär vi dig att formulera hållbara argument men också att se igenom svaga argument – allt för att kunna ta en debatt. 

Ladda ner poängplanen