Kunskapskontroll och fusk

Vad är en kunskapskontroll, vad gäller för betygsättning och hur förhåller sig Folkuniversitetet till fusk? Här kan du läsa mer om allt detta.

Kunskapskontroller

En kurs innehåller flera kunskapskontroller. Vilken form av kunskapskontroll som tillämpas avgörs av lärandemålens karaktär. Den kan till exempel vara i form av en hemtentamen vilket är en större skriftlig inlämningsuppgift, eller i form av en mindre inlämningsuppgift. En kunskapskontroll kan också vara i form av muntligt förhör, olika former av muntliga presentationer eller som en klassisk salstentamen. Alla kunskapskontroller som ingår i en kurs betygsätts och ligger till grund för ditt kursbetyg. I respektive kunskapskontroll beskrivs både vad som krävs för betyget Godkänd och Väl godkänd. Vilka kunskapskontroller som tillämpas i en kurs anges i kursplanen.

Omprov och kompletteringar

Du erbjuds totalt tre fasta tillfällen för kunskapskontroll. Det innebär att efter ordinarie tillfälle har du möjlighet till ytterligare två omprov eller kompletteringar. Omprov gäller bara för den som fått IG eller har varit frånvarande vid ordinarie tillfälle. Har du blivit underkänd eller missat dessa tre tillfällen kan det finnas möjlighet att göra omprov eller motsvarande nästa gång kursen går. Det vill säga tillsammans med nästa årskull - förutsatt att det finns en sådan efterföljande årskull.

Betygskriterier

Inom yrkeshögskolan tillämpas betygsättningen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Icke godkänd (IG). Det är samma lärandemål som ska uppnås för både G och VG, men det är kvaliteten som skiljer dem åt. För VG ska du utöver måluppfyllelse av samtliga lärandemål också uppnå lärandemål med högre kvalitet. Högre kvalitet kan till exempel handla om större skicklighet, säkrare utförande, skarpare analyser eller en bättre förmåga att föreslå förbättringar. Vilka lärandemål som kan ge VG anges i respektive kunskapskontroll.

Kursbetyg

Alla kunskapskontroller som ingår i en kurs betygsätts och ligger till grund för ditt kursbetyg. Fullständigt betygsunderlag krävs för att kursbetyg ska kunna sättas. Det innebär att du måste ha genomfört alla kunskapskontroller och fått ett betyg på respektive kontroll. Det är den kursansvarige som sätter kursbetyg. Se nedan vad som krävs för respektive kursbetyg.

  • VG = Du har genomfört kursen och uppnått samtliga lärandemål både för Godkänt och Väl godkänt
  • G = Du har genomfört kursen och uppnått samtliga lärandemål för Godkänt
  • IG = Du har genomfört kursen men inte uppnått samtliga lärandemål för Godkänt

I kursplanen framgår om kursen har en två- respektive tregradig betygsskala. Det innebär att i en del kurser kan du max få kursbetyget Godkänt och i andra kurser kan du max få Väl godkänt.

Omprövning av betyg

Betyg kan inte överklagas, det vill säga prövas av någon högre instans. Men du kan göra anmärkningar mot rättningen eller begära omprövning. Omprövning innebär att kursansvarig granskar underlaget för betygsättning en gång till. Om kursansvarig/utbildningsanordnare uppmärksammas på en uppenbar oriktighet ska omprövning ske.

Ett beslut om betyg som innehåller en uppenbar oriktighet till följd av skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende från kursansvarig och/eller utbildningsanordnarens sida, får rättas, både till fördel och till nackdel för den studerande.

Fusk

Det behövs tydliga riktlinjer för både de studerandes och kursansvarigas arbete, särskilt i samband med olika former av kunskapskontroller. Yrkeshögskoleutbildningar vid Folkuniversitetet har därför antagit en policy och handlingsplan mot fusk.
Syftet med den här policyn är att:

  • ge information om vad fusk är
  • hur misstanke om fusk handläggs
  • vad påföljden blir när fusk begås

Folkuniversitetets policy och handlingsplan mot fusk