Blåa livsmedel i förändring – utmaning blir resurs
Med Östersjön som arbetsplats och hållbarhet i fokus driver Marint centrum i Simrishamn utvecklingen av framtidens livsmedelsproduktion. Nu undersöks om invasiva arter kan bli nästa delikatess.

Bild (från vänster): Vladan Joksimovic, Cornelia Rosberg och Hannes Hall
För att säkra en hållbar framtid krävs nytänkande och samverkan över gränserna. Det menar Hannes Hall, projektledare på Marint centrum i Simrishamn – en plats där näringsliv, forskning och kommun möts för att forma morgondagens fiske.
– Östersjöns fiskbestånd behöver återbyggas till hållbara nivåer och vi jobbar därför för ett mer hållbart fiske, där fiskeföretagen förädlar fångsterna så långt det bara går för att skapa så stora värden som möjligt, utan att fiska mer.
Hannes Hall är utbildad limnolog och arbetar som projektledare för RoundGoby-projektet. Ett EU-finansierat initiativ som undersöker hur den invasiva arter svartmunnad smörbult kan tas tillvara inom livsmedelsproduktion. Med syftet att utveckla nya, hållbara produkter och samtidigt minska belastningen på traditionella fiskbestånd.
Från fisk till färdig produkt
Tillsammans med lokala företag som Skillinge Fisk-Impex och Rosbergs Fisk omvandlar Marint centrum utmaningar till möjligheter. Här står hela kedjan i fokus – från hållbart fiske till förädlad slutprodukt.
I samarbete med lokala fiskeföretag tar de även löpande emot praktikanter. Bland annat från yrkeshögskoleutbildningar, där studerande får möjlighet att följa hela processen, från råvara till marknad. En av dessa är Vladan Joksimovic, som studerar YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel på Folkuniversitetet.
– Vladan kommer under sin LIA-period att få prova på allt. Från att bereda fisken till att utveckla nya produkter och låta kunderna provsmaka. Vår förhoppning är att han ska få en bred inblick i fiskberedning, men också förståelse för Östersjöns status och det arbete vi gör inom hållbart fiske i RoundGoby-projektet, säger Hannes Hall.
Vladan går den första omgången av utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel. Den är framtagen och drivs i nära samarbete med branschen för att möta behoven i omställningen mot en mer hållbar produktion och förädling av sjömat.
Kompetensen efterfrågas för framtiden
Hannes understryker att kompetensutveckling är en nyckel för att driva den blå näringen framåt. Det handlar om att tänka nytt, utmana invanda arbetssätt och våga se möjligheter där andra ser hinder. Därför är utbytet med utbildningen värdefullt för båda parter.
– Den som lyckas skapa mest värde av den fisk som fångas, är också den som har störst chans att lyckas i framtiden. Det krävs ett genomgående hållbarhetsperspektiv och en förmåga att se hela kedjan, berättar han och ger ett konkret exempel:
– Den fisk som förädlas här i Simrishamn skapar betydligt större värde, både för staden och för Sverige, än det storskaliga industrifisket där stora mängder fångas på kort tid. De fångsterna skickas till Danmark för att bli foder till bland annat norsk lax, som sedan importeras till Sverige. Hade vi i stället kunnat behålla den fisken i Sverige och förädla den här, skulle vi inte behöva fiska lika mycket. Vi skulle skapa mer ekonomiskt värde, fler jobb och en mer hållbar livsmedelsproduktion.
”En kokkittel för innovation”
Ett av de större projekten som Marint centrum ihop med den lokala fiskerinäringen och forskare driver just nu är Framtidens fiskehamn, där det bland annat forskas på algodling, restströmsanalyser och hur man kan ta vara på varje del av fisken.
– Vi ser oss som en kokkittel där idéer får mötas och växa. Från högskolor och universiteten till företagen, alla behövs för att vi ska lyckas, avslutar Hannes Hall.
Med projekt som RoundGoby och ett nära samarbete med utbildning, näringsliv och kommun arbetar Marint centrum för att förändra bilden av fisket. Det handlar inte om att ta upp mer, utan om att göra mer av det som vi tar upp.
Läs mer om utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel, distans