Framtidens jobb finns i den blåa livsmedelsbranschen
Önskan om ett hälsosammare liv och ökad omsorg om miljön driver livsmedelsbranschen mot ett proteinskifte – en övergång till alternativa proteinkällor som främjar en hållbar och diversifierad produktion. Kunskap om helheten i den blåa livsmedelskedjan är nödvändig.
Behovet av ny kompetens har resulterat i YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel. Christian Vorbeck, VD på Ostrea Aquaculture Sweden AB, har varit med och tagit fram utbildningen tillsammans med Folkuniversitetet.
Christian Vorbeck är VD på Ostrea Aquaculture Sweden AB, Sveriges enda ostronkläckeri.
– Vi kläcker larver som blir yngel och matas med egenproducerade mikroalger. Därefter utvecklas ostronen under tre års tid, hängandes i linor från korgar i den naturskyddade Kosterfjorden i Bohuslän.
En bransch i stark tillväxt
Ostrea Aquaculture levererar yngel till odlare i Europa, där Tyskland och Belgien är länderna med störst efterfrågan. Ostrea har under 15 års tid forskat fram en hållbar metod som nu genererar så stora mängder yngel att de behöver optimera processen. Christian är positiv till den nya utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel och berättar att den fyller ett stort behov på arbetsmarknaden.
– Vi har en vision om att bygga en anläggning som har 200 anställda. Då behöver vi duktigt folk. Det tar tre år att odla fram ett ostron och det tar tid att utbilda ny arbetskraft.
De flesta inom primärproduktionen i blåa näringar jobbar med fiske. Få sysslar med mussel-, ostron- och algodling. Christian ser ett värde i att vara med i ledningsgruppen för utbildningen för att se till att även primärproducenternas perspektiv på kompetensen som eftersöks förs fram.
– Strategiskt vill Sverige ställa om till mer blå mat. Jag ser det som att vi bygger en industri runt en naturprodukt. Vi skapar arbetstillfällen på ett hållbart sätt. Alger, fisk och skaldjur har en naturlig framtid och vi behöver nu ta tillvara på de alternativa proteinerna från havet. Blåa proteiner är helt enkelt framtiden och nu behövs det folk med kunskap som kan utveckla området.
Bred utbildning med många jobbmöjligheter
Christian berättar att den som har gått utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel får en bred kunskap och kan därför kliva in och utvecklas inom många olika områden.
– Du kan bli produktchef eller projektansvarig för att utveckla nya produkter till restauranger och konsumenter. Arbetstillfällena finns även inom konsultbolag, som primärproducent, aqua-producent, inom beredningsindustrin eller med produktutveckling på stora företag som Orkla och Unilever.
De personliga egenskaperna som krävs för att passa i branschen är intresse, nyfikenhet och sunt förnuft. Och inte minst att känna viljan, drivet och glädjen i att få vara med och bygga ett mer hållbart Sverige.