Från invasiv smörbult till innovativ smakupplevelse
Vad kan man göra med en invasiv art som svartmunnad smörbult? För Vladan Joksimovic, som läser YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel vid Folkuniversitetet, blev svaret tydligt under hans LIA på familjeföretaget Rosbergs Fisk.

Praktik i hjärtat av Österlens fiskenäring
Rosbergs Fisk har sina rötter i Brantevik och är välkänt i Simrishamnstrakten för sin fiskbil, som fyra dagar i veckan levererar färsk och förädlad fisk, sillinläggningar och egna såser till både privatpersoner och företag.
Under sin LIA (lärande i arbete) har Vladan fått en bred inblick i hela värdekedjan. Från hantering av råvaror till produktutveckling och försäljning.
– Jag lär mig något nytt varje dag. Här finns ett sortiment på runt 50 produkter, och jag får vara med i alla delar; från att rensa och filéa till att förstå kundernas behov och tänka kring marknadsföring, berättar han.
En bransch i förändring
Den blå livsmedelssektorn står nu inför stora förändringar. Nya EU-regler, klimatutmaningar och ett växande behov av hållbara produkter kräver nytänkande, något som märks tydligt i det dagliga arbetet hos Rosbergs Fisk.
– Vi startade firman 2017 och fram tills nu har det varit stora förändringar. Bland annat att man delvis förbjudit torskfisket i Östersjön. Reglerna kan sätta käppar i hjulet för oss, men de behövs också för att värna bestånden, berättar Thomas Lundgren och Cornelia Rosberg, som driver Rosbergs Fisk.
Företaget deltar just nu i EU-projektet RoundGoby, som undersöker hur den invasiva svartmunnade smörbulten kan tas till vara som livsmedel.
– Vi har testat att filéa fisken, gjort färs och skickat till kockar som tagit fram recept, säger Thomas Lundgren.
Tillsammans med Thomas och Cornelia har Vladan varit delaktig i att både identifiera utmaningar och föreslå lösningar. Bland annat gör smörbultens lilla storlek den svår att filéa för hand.
– Hade det funnits en maskin för detta hade det varit perfekt. Som det är nu kräver det mycket tid, konstaterar Thomas Lundgren.
Men resultaten talar för sig själva. Under en smakprovning tillsammans med sju professionella kockar fick privatkunder prova på nya rätter som smörbultsbiffar, sushi och pankopanerad fisk – med en positiv respons.
– Tolv av fjorton tyckte det var riktigt gott. Nu planerar vi en ny provsmakning i april, säger Cornelia Rosberg.
Utbildningen möter framtidens behov
YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel är framtagen för att möta de utmaningar som livsmedelsbranschen står inför. Från hållbarhetsfrågor och regelverk till affärsutveckling och innovation. Och för Vladan var helhetsperspektivet avgörande.
– Jag är analytisk och gillar att hitta lösningar. Det här är en konkret och komplett utbildning som ger insyn i hela kedjan.
Samarbetet har också varit värdefullt för Rosbergs Fisk.
– Vladan har fått vara med i stort sett överallt. Han är engagerad, ställer frågor och tänker nytt. I vår bransch måste man nästan vara lite trollkonstnär, säger Thomas Lundgren med ett leende.
Vladan instämmer och avslutar:
– Man måste vara nyfiken, påläst och våga tänka utanför boxen. Men idéerna måste också gå att genomföra. Fantasi är viktigt, men det måste även kunna leda till något konkret.
Läs mer om utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel, distans