"Jag vill vara med och påverka framtiden för blåa livsmedel"
Gelis Dahlman är en av de första studenterna på Folkuniversitets yrkeshögskoleutbildning Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel, distans. Med en bakgrund inom tångodling och förädling, har han erfarenhet av den blåa livsmedelssektorn. Nyfikenheten på att få en djupare förståelse för branschen ledde honom till att söka utbildningen.

Sedan 2020 jobbar Gelis på företaget Bryggudden, beläget norr om Grebbestad. Här odlas och förädlas musslor, ostron, tång och alger för leverans till restauranger och grossister. För Gelis är det främst ostron och tång som utgör hans nisch. Men när han via Instagram stötte på en annons för den nya utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel, distans, blev han genast intresserad.
– Jag såg ett reklaminlägg för utbildningen på Instagram och tyckte att den lät jätteintressant, så jag klickade för att läsa mer. Jag kände att det här är ett bra sätt för mig att få en djupare inblick i branschen, bredda mina kunskaper och ta reda på om det verkligen är tången och ostronen jag vill arbeta med, eller om jag kanske vill utforska andra delar av den blåa livsmedelssektorn, berättar Gelis.
Innovativt lärande för framtidens bransch
Nu, snart ett år senare, är Gelis en del av den allra första klassen – VBL24 – som får ta del av den nyetablerade utbildningen.
– Det är häftigt att vara med i den första klassen. Vi är med och testar och formar utbildningen samtidigt som vi lär oss. Det känns verkligen som att vi får vara med och påverka hur utbildningen utvecklas, säger han med entusiasm.
Gelis uppskattar särskilt det faktum att så många branschaktörer är engagerade i utbildningen, vilket ger honom värdefulla insikter från verkligheten.
– Alla mina klasskamrater är så engagerade och verkligen brinner för havet. Vi lär oss mycket av varandra. Det är inspirerande att vara en del av en grupp med så stark passion. Dessutom får vi lyssna på gästföreläsare som är aktiva inom branschen och som gärna delar med sig av sina erfarenheter, berättar han.
LIA ledde till rapport om pigghaj
Under hösten 2024 genomförde Gelis sin första LIA (lärande i arbete) på Bröderna Hansson, en fullsortimentsgrossist i Göteborg. Här fick han arbeta nära sin handledare, kvalitetschef Ilona Miglavs, och ta fram en rapport om pigghajens potential som matfisk. Pigghajen har länge varit en hotad art, men sedan sommaren 2023 har den åter blivit tillåten att fiska i svenska vatten.
– Det var otroligt intressant att få gå sida vid sida med Ilona som har så mycket kunskap, och dessutom få möjligheten att arbeta med en så aktuell fråga. Jag fick undersöka hur pigghajen tas om hand efter att den landats, och vad man kan göra av fisken. Det är ett riktigt favoritminne från min LIA, berättar han.
Pigghajen, som genomgått en kraftig återhämtning efter decennier av överfiske, har potentialen att bli en populär och hållbar matfisk i Sverige.
Framtidsutsikter och långsiktiga mål
Hur ser framtiden ut efter utbildningen? Gelis har en långsiktig vision, men håller samtidigt dörren öppen för nya möjligheter.
– Jag vill fortsätta driva Bryggudden, där jag arbetar med tångodling och förädling. Men jag har också fått upp ögonen för så många andra delar av branschen, så det kan mycket väl vara att jag vill prova på något annat inom den blåa sektorn också. Jag försöker hålla mig öppen för nya möjligheter, helt enkelt. När jag är klar med utbildningen 2026 kommer jag att bestämma mig för vad som är nästa steg.
Oavsett vilket vägval han gör, har han ett starkt engagemang och en passion för den blåa livsmedelssektorn.
Gelis bästa råd till dig som funderar på att söka utbildningen
– Tidigare erfarenhet från branschen är inte ett krav. Det handlar mer om att vara engagerad och villig att lära sig. Vi har alla olika bakgrunder, men vi delar med oss av vår kunskap och lär oss snabbt av varandra, säger han och tillägger:
– Det viktigaste är att man är öppen och intresserad av att ta till sig den information och de erfarenheter som utbildningen erbjuder.
Läs mer om YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel, distans